Arbejde og familie – den røde tråd

Tilbage i 70’erne var det typisk manden der stod for at hive pengene hjem, og konen som klarede de huslige pligter. I dag arbejder stort set hele familien, både far, mor og endda børnene hvis de er gamle nok. Derfor er det nødvendigt at få arbejdslivet og familielivet til at spille sammen.

Balancen er vigtig

Det er vigtigt at skabe en balance i familien, så det ene ikke bliver vigtigere end det andet. Alt for mange familier er ikke sammen om noget længere, da alle parter efterhånden har gang i for mange ting på én gang.   Et arbejde og en stabil økonomi er naturligvis vigtig, og derfor er det også essentielt at få det til at spille sammen med familielivet. Hvis man er tilfreds med sit arbejde og har overskud i hverdagen, så fungerer ens familieliv mange gange bedre. Stress er i dag et stort problem, både fordi mange ansatte er meget pressede og tager alt for meget ansvar, og i særdeleshed fordi den nuværende krise har ramt mange i Danmark. Stress kan nemt ramme mor og far, imens teenagesønnen – eller datteren har travlt med gymnasiet, lektier, eksamen og studiejob.   I disse tider hvor alle efterhånden har så travlt, er det ekstra vigtigt at sætte familien i højsædet.

Danske bank svindler for milliarder, mens den almindelige dansker må både for det

De danske familier

Der er lavet flere statistikker omkring familie – og arbejdsliv i Danmark, og mange af resultaterne kan sagtens overraske. Danmarks Statistik (www.dst.dk) har udgivet en bog om netop dette emne, med titlen: “Familie og arbejdsliv”. Bogen er tilbage fra 2005, men viser stadig fint den ændring som er sket på arbejdsmarkedet de sidste mange år.   “Der var flere børnefamilier, hvor både manden og kvinden var beskæftigede, i 2004 end i 1984.”   “Kombinationen af en mand beskæftiget i den private sektor og kvinden i den offentlige sektor er mest udbredt i børnerige familier.”   “Børnerige familier har et højt uddannelsesniveau.”   Igennem årene er det som sagt blevet langt mere typisk at begge forældre arbejder, og endda med lange arbejdstider og store stillinger. Det skaber en naturlig splid med familielivet, som bl.a. kunne være en af grundene til at vi ser langt flere skilsmisser i dag end for 20-30 år siden. Det er et sørgeligt faktum, og derfor er det vigtigt at sætte pris på familielivet.

At gå på kompromis

Hvis man skal se på det fra den logiske side, er det ikke optimalt at skade familielivet til fordel for arbejdslivet. Man er nødt til at sætte sin familie i højsædet, og selvom det kan være vanskeligt i dagens Danmark, er det utrolig vigtigt at få det til at fungere.   Man skal skabe sig tid til sin familie, og det kan sagtens betyde at man er nødt til at gå på kompromis med sit arbejde. Alt for mange danskere ser forbi dette punkt, og begraver sig i arbejde uden at tænke på konsekvenserne.   Fælles aktiviteter er en god måde at være sammen som en familie. Man bør fx tage sig tid til en god ferie i ny og næ, og vigtigst af alt være i stand til at slappe af og nyde at være sammen. Ens arbejde må ikke fylde ens fritid. Hvis man fx har mange forretningsrejser, er det blot endnu vigtigere at hjemmefronten ikke lider pga. det.

Den røde tråd

At ens familie fungerer optimalt, kan sagtens være nemmere sagt end gjort, og derfor er det faktisk hele familiens ansvar. Hvis man fx har teenagere i huset, kan de sagtens være svære at holde hjemme – og det er heller ikke meningen at man skal tvinges sammen blot fordi man bør. Det er meget forskelligt hvordan hver familie skaber tid til at være sammen. Mange tager fx på aktive ferier, såsom cykelferie eller skiferie. Det kan være en god måde at komme væk fra solferien, hvor man ikke bestiller andet end at flade ud på stranden. Det fungerer selvfølgelig for nogle, men ikke for andre. Pointen er at man er sammen om noget som en familie.

Der er tonsvis af måder at gøre det på, såsom et far / søn projekt med at sætte en gammel bil i stand, så den er klar når kørekortet er i hus. Forældre og børn vil altid have forskellige interesser, så det gælder om at få det hele til at gå op i en større enhed.   Noget af det vigtigste i denne formel, er et godt forhold til sine forældre. Opdragelse har ændret sig meget, og den opdragelse de fleste teenagere får i dag, er højst sandsynligt meget anderledes end den deres forældre fik. Dengang var det nok ikke så normalt at nyde en kold øl med sin far, eller snakke om kæresteproblemer. De forskelle skal udnyttes, for at skabe et godt forhold til sine børn og vice versa.

Glæden i hverdagen

Det er gerne hverdagen som skal fungere til alles fordel. En simpel ting som at spise sammen kan betyde en hel del. Sørg for at have nogle rutiner som alle overholder. Det er alt for let at overse hinanden i hverdagen, fordi alle har så travlt. Far eller mor kan være trætte efter en lang arbejdsdag, imens søn eller datter har kærester og fester som også skal klares. Man kan nemt glemme sin familie i farten.

Ligegyldigt hvor mange ting man har gang i, er familiens tryghed altid en god ting at have i baghånden. Familien skal være der for én, når man kommer hjem efter en stresset og lang dag på arbejdet. Man skal vide at man kan smide fødderne op og slappe af, og virkelig være i gode hænder sammen med dem man holder af. I sidste ende er det jo netop det der betyder noget.

Læs også:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.