En fin titel – Hvad så nu?

Man har kæmpet sig igennem et langt studie

Man har kæmpet sig igennem et langt studie. Man har lært en masse, og nu står man så med den fine titel, og hvad skal der så ske? Der er flere og flere som gennemfører en videregående uddannelse. Og samtidig bliver markedet for mange jobs også dem, der kræver en lang eller mellemlang uddannelse, mindre. Der er simpelthen færre, som leder efter medarbejdere. Ligeledes betyder joberfaring mere og mere, jo flere der har en høj uddannelse.

Og i disse tider, hvor også akademikere har sværere ved at få jobs, er det vigtigt at være realistisk. Arbejdsløsheden indenfor akademiker-fag er stigende og specielt er der stor stigning i arkitektfaget, hvor ledigheden er oppe på 5,3 procent. Derfor kan det være sværere, at komme ind i arbejdsmarkedet, fordi der er nedskæringer i gang og folk med mere erhvervserfaring typisk er mere eftertragtede.

Så er spørgsmålet; hvad gør man så, når man står med sit fine papir i hånden og skal ud på et arbejdsmarked, hvor der bliver mere og mere kamp om jobbene? Jo, der er faktisk mange tiltag du selv kan gøre, som gør at du står stærkere på markedet senere hen. Det er bare vigtigt at tænke over det. Også mens du er under uddannelse. Ja, faktisk er det bedst, hvis du begynder at tænke over det, når du påbegynder din uddannelse.

For det første er det vigtigt, allerede under studiet, at lede efter et studiejob, som kan give en kontakter, som kan sætte en lidt bedre på det jobmarked man skal ud på. Det kræver simpelthen at man er villig til, at lede efter et studiejob, som kan skrives på cv’et. Så hvis man gerne vil arbejde indenfor HR så man ud som assistent i et reklamebureau, hvor man kan få en idé om, hvad det er for en branche man skal ind i.

For det andet er det vigtigt, at engagere sig på studiet. Her kan man også få rigtige mange gode kontakter. Det er vigtigt at huske på, at ens studiekammerater også skal ud på arbejdsmarkedet, og det hjælper altid, hvis man kender nogen, som kan anbefale en på en arbejdsplads.

For det tredje ligger meget af forberedelsen på et godt erhvervsliv i et godt forhold til lærere og undervisere. Mange er stadig indenfor det område, man selv gerne vil arbejde i, ellers også har de været det. Det er derfor en god idé at have et godt forhold til dem, da de kender mange indenfor arbejdsområdet, som de kan anbefale en til. Det er altid en god måde at komme i betragtning til en godt job på.

Når studietiden så er overstået, må man begive sig ud på arbejdsmarkedet med rimelig forventninger. Det er ofte ikke realistisk, at man får chefjobbet stukket i hånden med det samme. Mange af de jobs kræver, at man har erfaring indenfor branchen, så man må anse det første job som et, der kan give en noget erfaring og ikke som der man automatisk gerne vil være resten af ens erhvervskarriere.

Læs også:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.