Et stærkt CV kan gøre forskellen

Den latinske sætning Curriculum Vitae (CV) kan oversættes til dansk som noget i retning af “Livets ræs”.

I dag, på et konkurrencepræget arbejdsmarked, hvor folk i høj grad bliver defineret efter hvad de arbejder med, lige så meget som alt muligt andet, giver denne oversættelse god mening.

Et godt CV kan give dig et uhyre værdifuldt forspring i kapløbet om at få dit ønske job. Uanset om du er kørt træt i dit nuværende job, ønsker at skifte karrierevej, eller i håb om at starte forfra, giver et stærkt CV en god base, at arbejde ud fra når man begynder på jobsøgningen.

Sørg for at du vedlægger et godt foto i dit CV

Layout

Et CV vil være grundlag for en arbejdsgivers første indtryk. Et stærkt CV, vil derfor være en af de afgørende faktorer, der afgøre om du kommer til en jobsamtale. På den anden side, kan et sjusket CV betyder, at du ikke får chancen for et møde, ansigt til ansigt.

Hvis du var en bog, vil dit CV være bogens omslag. Af denne grund er det vigtigt at der er brugt tid på, at lave et skarpt CV.

Vælg en skrifttype, der både er attraktive og nem at læse. “Times New Roman” er en god skrifttype, men er en anelse kedelig. “Georgia” og “Verdana” er begge gode valg. Det er vigtigt at vælge en skrifttype, der ser professionel ud. Skriftsstørrelsen bør være 10 eller 12.

 • Det er bedre at bruge fed og kursiv til at fremhæve noget, i stedet for understregning.
 • Prøv at udnytte pladsen på siden mest muligt, og undgå at skabe for store “hvide” områder. Når det er sagt, er det vigtigt ikke at presse for mange ting ind på siden, “bare” for at få den fyldt ud. Nøglen er at skabe et afbalanceret look, og lave tilpas plads mellem hvert afsnit.
 • Sørg for, at hvert afsnit er tydeligt mærket med en passende overskrift evt. i fed. Adskillelse af linjer kan hjælpe med at skelne sektionerne fra hinanden og samtidig bibeholde et professionelt udseende.
 •  Hvis du udskriver dit CV i stedet for at sende det pr. mail, så sørg for at bruge papir af god kvalitet, og sørg for at det ikke blive foldet eller krøllet.
 • Sørg for, at få læst korrektur på dit CV. Der er intet mere uprofessionelt end et CV fyldt med stave- og komma fejl.
 Indhold

En flot layout vil kun få dig noget af vejen. På et tidspunkt vil nogen (forhåbentlig!) rent faktisk læser dit CV. Indholdet af dit CV bør afhænge af den type stilling, du søger. Men generelt bør de følgende afsnit være med.

Husk, selvom du skal tegne et protræt af dig selv i det bedst mulige lys, er det vigtigt ikke at pynte på tingene i sit CV.

Start med dit navn som sidens titel.

 • Under dette, din adresse og kontaktoplysninger – telefonnummer, mobilnummer og e-mail adresse.
 • Du skal også skrive din nationalitet og fødselsdato. Du kan inkludere køn og civl status og børn, alt efter temperement.
 • Hvis du for nylig er færdige med skole / universitet eller lignende, er et afsnit med uddannelse at fortrække først, efterfulgt af et med erhvervserfaring. Hvorimod hvis du har arbejdet i lang tid, er det bedre at sætte det som øverste afsnit, og så sætte afsnit ind med uddannelse efterfølgende.
Uddannelse
 • Sæt dine seneste kvalifikationer først. Du bør kun medtage uddannelse efter folkeskolen. Sammen med eventuelle karaktere, er det vigtigt at skolen / universitet, hvor du tog uddannelsen er med.Hvis du endnu ikke har afsluttet din uddannelse, kan du i stedet anføre de seneste karaktere, og en estimeret dato for hvornår du er færdig. Det kunne f.eks. være en efteruddannelse på VUC eller lignende.
 • Derefter bør der være et afsnit med erhvervserfaring, som igen starter med det seneste job, du har haft. Hvis du har haft mange jobs, så medtag kun de nyeste. Her er det vigtigt at prioritere de jobs, som er mest relevant at fremhæve i forhold til den stilling, du søger. De skal indeholde datoer for beskæftigelse, samt stillingsbetegnelser og en kort beskrivelse af dine vigtigste opgaver og ansvar.
 • Har du haft praktikophold, eller lavet frivilligt arbejde, er det her du under et selvstændigt afsnit sætter det ind, nedenunder erhverserfaring.
 • Derefter er det en god idé at have et afsnit, som beskriver dit liv uden for skolen eller arbejdspladsen. Her kan du notere de kompetencer du har opnået og dine fritids interesser.
 • For eksempel kan det at spille fodbold på højt plan i sin fritid, udvikle forskellige kompetencer, disciplin, mødestabilitet, teamspirit etc. som kan være relevant at fremhæve, selvom det ikke er direkte arbejdsrelateret.
 • Du bør også lave et afsnit med forskellige data, såsom: Sprog, it-færdigheder og om du har kørekort og bil.
 • Det er ikke afgørende at inkludere referencer i dit CV. Hvis en arbejdsgiver ønsker at kontrollere, kan de bede dig om dem på et senere tidspunkt. Nogle gange er det en god ide at placere dem i et følgebrev i stedet for.
 • Hvis du beslutter at medtage dem på dit CV, skal du vælge 2 – det kunne være en som har haft ledelsesretten over dig, samt evt. en tidligere kollega som kan beskrive dig, fra et andet perspektiv.
Opsummering

Det vigtigste at huske på når du skriver dit CV er, at det er med til at danne arbejdsgiverens førstehånds indtryk af dig. Af den grund er det vigtigt at bruge den nødvendige tid på, at finpudse dit CV og forfine det, indtil det giver den bedste (sandfærdige) præsentation af dig.

Vælg dit layout med omhu, og skriv kun oplysninger, der er relevante, og brug ordforråd der er både professionelt og kortfattet.

Disse ting vil sikre, at dit CV vil give den bedst mulige indtryk af dig.

One Reply to “Et stærkt CV kan gøre forskellen”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.